Nils Aas

Nils Sigurd Aas, født 21. april 1933 på Inderøy, død 9. februar 2004 i Oslo, var en ledende kunstner i sin generasjon, og regnes som en av Norges mest betydelige billedhoggere.  Kunsten hans er tilgjengelig i det offentlige rommet over store deler av landet, og han er representert med sentrale verk i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Trondheim Kunstmuseum.

Han debuterte på høstutstillingen i 1964, og ble i 1972 for alvor kjent da statuen av kong Haakon VII ble avduket på 7. juni plassen i Vika i Oslo. Haakon VII regnes som et hovedverk i kunstnerskapet, og er for mange det første møtet med kunsten hans.

Et annet hovedverk er serien 12 fortellinger fra 2000, 12 små tablåer i tre som representerer hver måned. 12 fortellinger eies av Sparebank1 Midt-Norge, og er utstilt i de nye lokalene deres i Trondheim.

Andre viktige verk av Nils Aas er Grete Waitz (Bislett stadion, Oslo), Henrik Ibsen (Den Nationale Scene, Bergen), Chaplin (Colosseum kino, Oslo), Kraft (Arendal), Holmenkollelgen (Oslo, ble destruert på 90-tallet), Bumerke (Steinkjer), Vokster (Levanger), Vielse (Katedral) (Trondheim Kunstmuseum), Torso (Nasjonalmuseet), Bauta (Nils Aas Kunstverksted), Sjakk (diverse private eiere, TKM, Nils Aas Kunstverksted) og en lang rekke portrettbyster - bl.a. Einar Gerhardsen, Johan Borgen, Kjell Bekkelund, Arthur Rubinstein, Ludvik Eikaas, Håkon Bleken, Harald Sæverud, Jakob Weidemann og Rolf Jacobsen. Nils Aas har også formgitt en rekke medaljer og mynter, mest kjent er dagens 10- og 20-kronesmynt.

Nils Aas var en svært allsidig kunstner med et stort spenn i uttrykket. Kunsten hans strekker seg fra et naturalistisk til et abstrakt formspråk, og han mestret like godt det monumentale som det intime. Nils Aas behersket de fleste materialer like uanstrengt: tre, leire, gips, metall, ståltråd, papir. Tre var likevel Nils Aas foretrukne materiale.

 


Nils er av samme slekta som de som reiste stavkirkene.

- Jakob Weidemann