NILS AAS - HISTORIE

28. januar - 26. februar 2017

Vises i Nils Aas Kunstverksted

Portretter fra samlingen

NILS AAS
Historie – PORTRETTER FRA SAMLINGEN
28. januar – 26. februar 2017

Gjennom utstillingstemaet Historie prioriteres ulike tema i samlingen og stilles til skue.
I perioden 28.1. – 26.02. gjelder dette portretter i gips av kjente og mindre kjente personligheter fra norsk politikk og kulturhistorie.

Samlingsutstillinger gir anledning til fordypning, og gjennom å hente frem verk fra samlingen åpnes muligheten for å samtale og fordype seg i enkeltverk, og lete i sporene etter de enkelte – og i norsk etterkrigshistorie.

Bakgrunnen for portrettet var alt fra offentlige oppdrag til venneforespørsler. Martin Tranmæl, Johan Falkberget og Johan Borgen var alle et resultat av at Nils Aas selv tok kontakt, og fikk innpass. Etter at de første portrettene ble vist på Høstutstillingen ble det neppe nødvendig å be om lov. I perioden 1967 – 1972, under arbeidet med Haakon VII gjorde han 15 portretter.

Kunstneren og modellen er en myteomspunnet vekselvirkning, og her foretrakk Aas en viss distanse i prosessen. Han brukte skisser og foto som grunnlag for portrettet, heller enn å la noen sitte modell. Mer enn noen annen i sin samtid viste han at portrettet er langt mer enn en avbildning av ytre trekk.

Bakgrunnen for de fleste portrettene i utstillingen er avbildninger av personer som har utmerket seg på en eller annen måte, men ikke alltid – og uavhengig av det var det mennesket Nils Aas først og fremst var på søk etter.

Velkommen til utstillingsåpning i Nils Aas Kunstverksted lørdag 28. kl 13.00


Bilder fra NILS AAS - HISTORIE

Klikk på bildene for større versjon