NIRMAL DHUNSI - DAGBOKSNOTATER

4. mars - 23. april 2017

Vises i Nils Aas Kunstverksted

Nils Aas Kunstverksted

NIRMAL DHUNSI
DAGBOKSNOTATER

Midtnordisk Kunstfestival fyller 20 år i 2017. Midtnordisk Kunstfestival og Nils Aas Kunstverksted har samarbeidet i alle de tjue årene, det har også Nirmal Dhunsi gjort – i kraft av å være lærer i Akryl like lenge som festivalen selv. Det er imidlertid et særpreget kunstnerskap som argumenterer for utstillingen – ikke utholdenheten.

Nirmal ble født i 1960 i en sikhfamilie i Jandiala, Punjab, India hvor han utdannet seg til miniatyrmaler, og hvor han etter hvert malte store filmpostere for filmindustrien i Punjab. Det ga impulser til å studere kunst i Europa, og han kom til Norge– og ble etter hvert student ved Kunstakademiet i Trondheim. Her malte han seg gjennom den vestlig modernismen, før han var klar til å starte i nåtid.

I møtet mellom hans arv, tradisjonell indiske kulturuttrykk og vestlig kultur formes et billedunivers som skyver norske eventyrfigurer, indiske gudeskikkelser og religiøse tradisjonsbærere så vel som Mikke Mus uti tvetydige men likeverdige sammenhenger. Egne erfaringer – med en fot i hver kultur –  beskriver han godt i tittelen på den 60 meter lange utsmykningen i Høgskolen i Bergen; «Østen, Vesten og resten» etter eget utsagn bor han i «resten», selv et produkt av denne konstante forhandlingen mellom kulturene han er en del av, hvor han oppfordrer til nye måter å se på. Når han peker på symbiosene, kontrastene og konfrontasjonene som følge av globaliseringen og et endret verdensbilde, og vår egen rolle i denne transformasjonsprosessen.

Uttrykket hans spenner mellom ekstravagante skinnende draperier (Masala paintings) til billedfragmenter og tegninger satt sammen i en nedstrippet men ladet historiefortelling hvor enkle strektegninger kan opptre side om side med virtuost utførte gudeminiatyrer.
Religiøs puritanisme og konvensjoner er et tilbakevendende tema han kan utfordre via det avkledte. I Utstillingen i Nils Aas Kunstverksted viser Dhunsi store tegninger som tematiserer religion og religiøse markører og konvensjoner på hans karakteristiske og overraskende måter.


*Det er referanser i teksten fra sikh-heritage.com av Lionel Matte


Bilder fra NIRMAL DHUNSI - DAGBOKSNOTATER

Klikk på bildene for større versjon